Poort80

Iedereen wil tegenwoordig bellen via Teams. Met die wetenschap besloot Steven Schrier van Aventel onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Als telecom­reseller ging hij in gesprek met oneCentral en dat leidde tot de eenvoudige maar goed werkende dienst Teams Bellen. De pilot bij zijn klant Poort80 bleek een schot in de roos.

De groeiende vraag naar Teams heeft een grote impact gehad op resellers van IT- en telecomdiensten. Zo ook voor Aventel uit Haarlem. Kijkend naar de trends in de IT-markt en in de gesprekken met klanten voelde eigenaar Steven Schrier al enige tijd dat er een toenemende behoefte is aan telefonie in combinatie met samenwerken in Microsoft Teams. Schrier heeft Aventel in 2009 opgericht en bedient met twaalf medewerkers diverse bedrijven en organisatie met hosted VoIP in combinatie met mobiel. “Klanten vragen om bellen via Teams. Die integratie is alleen nog wel een ‘uitdaging’. Daarom hebben we een partner gezocht met expertise, ervaring en de telecomdiensten die onze portfolio aanvullen. Er was direct een klik op menselijk vlak. Dat werkt altijd beter bij het ontwikkelen van een nieuwe dienst. Met de oplossing van oneCentral voegen we in- en outbound telefonie toe aan Teams zodat klanten afscheid kunnen nemen van hun traditionele telefonie. Ze werken zo feitelijk met een applicatie minder. De dienst die we hebben ontwikkeld, is eenvoudig in gebruik voor klanten en werkt lekker.”

Eerlijk is eerlijk, het heeft Schrier en zijn team best wat tijd gekost om zich deze omgeving eigen te maken. Hij ziet het als een investering in een nieuwe dienst voor bestaande en nieuwe klanten. “Teams trunks waren voor ons altijd een bijproduct. Nu die behoefte groeit, voorzie ik dat we hiermee kunnen doorpakken bij andere klanten. Grote bedrijven werken al langer met Teams, maar voor kleinere organisaties is dit nieuw en complex. Teams is een echte IT-oplossing, maar ik vind dat we dit als telecombedrijf ook moeten kunnen bieden. Het is arbeidsintensiever om Teams Bellen werkend te krijgen in vergelijking met reguliere cloudtelefonie. Maar we willen mkb-bedrijven blijven helpen met hun IT en telecom en dus bieden we deze dienst om daarin een rol te blijven spelen.”

Steven Schrier

Steven Schrier

Pilot met Teams Bellen

Schrier is een klein jaar geleden in gesprek gegaan met Poort80 over bellen via Teams. Het Amsterdamse internetbureau had al langer de wens om telefonie en Teams samen te voegen en was ontevreden over de oplossing die het voorheen gebruikte. Tegen de achtergrond van de eerste lockdown begin vorig jaar, toen veel mensen gingen thuiswerken, was er een groeiende urgentie om over te stappen op een goede oplossing. Dus zette Aventel voor Poort80 een pilot op met een geïntegreerde Teams Bellen-oplossing. “Met oneCentral hebben we er serieus tijd ingestoken om die te onderzoeken”, zegt Schrier. “Eerst hebben we gesprekken gevoerd met Poort80 over hun wensen en behoeften. Vervolgens hebben we goed getest naast de oude centrale tot het goed werkte. oneCentral heeft steeds als specialist achter ons gestaan.”

Snelle acceptatie

Poort80 is enthousiast in de pilot gestapt. Het web development bureau bouwt websites voor grote klanten en heeft dus veel projectmanagers en developers die frequent met elkaar en met klanten moeten overleggen en communiceren. Rachel Lamsberg is als officemanager verantwoordelijk voor onder andere de inkoop van telefonie en vertelt dat het overstapproces een zetje heeft gekregen door de lockdown en het thuiswerken.

Tijdens de pilot werd duidelijk dat het voor Poort80 hoofdzakelijk ging om het vereenvoudigen van inkomende en uitgaande telefonie op één systeem. Na de oplevering van de nieuwe oplossing van Aventel is de acceptatie snel gegaan, weet Lamsberg. “De oplossing is met gejuich ontvangen”, vertelt ze honderduit. “Het is superhandig dat we telefoontjes nu gewoon kunnen aannemen in Teams. Ook kunnen we makkelijker zien of iemand beschikbaar is. En bellen met de Teams-app op een mobiele telefoon is heel makkelijk. Daarom hebben we geen bureautoestellen meer. Iedereen is eraan gewend. Er staat er nog eentje, maar die gaat de kast in. Ook ons team in Kiev is blij met de oplossing en bellen is nu veel voordeliger. De collega’s bellen nu vanuit Oekraïne naar Nederland tegen lokale tarieven.”
Het videobellen werkt volgens Lamsberg ook goed, weliswaar na wat hick-ups. “Dat vonden we niet erg, want voor Aventel was het ook een leerproces. De applicatie start nu snel en werkt vlekkeloos”, zegt ze. “Door deze manier van communiceren, ontstaat ook een ander vorm van contact. Voor sommige ontwikkelaars is videobellen nog wel een ‘dingetje’ maar dat zit meer op het menselijke vlak. Net als veel mensen hebben ze er moeite mee om elkaar te zien. Dat is een kwestie van tijd.”

Goede audiokwaliteit

Poort80 heeft volgens Lamsberg weinig opties nodig. Aventel biedt dus een geïntegreerde basisoplossing zonder allerlei toeters en bellen. “In de vorige applicatie die we gebruikten, zaten juist teveel knopjes en mogelijkheden”, zegt Lamsberg. “Het gaat ons om de audiokwaliteit. We willen geen echo’s of vertragingen in de gesprekken. Van de collega’s van de supportafdeling horen we juist hierover heel positieve geluiden. Dat is heel belangrijk voor onze relatie met klanten. Die goede gebruikerservaring is misschien wel de grootste winst.”