Telefoon aan je oor

Van koelkast aan je oor naar simkaart in je auto

Martien den Hollander, mede-eigenaar van Aventel, is al sinds 1996 actief in de mobiele telefonie. In die 23 jaar is de markt enorm veranderd. Niet alleen zijn de toestellen van ‘formaat koelkast’ – waarmee je alleen kon bellen en sms’en – veranderd in handzame alleskunners. Ook is de mobiele telefonie veel doorzichtiger en overzichtelijker geworden. Een kijkje in het verleden en een blik in de toekomst.

Nokia heer en meester

Toen wij begonnen in 1996 was Nokia nog heer en meester in de wereld van de mobieltjes, al sinds de eerste autotelefoon uit 1982. De Nokia’s 2110 en 6110 waren hot and happening. In eerste instantie waren mobiele telefoons vooral bedoeld voor zakenmensen, die bereikbaar moesten zijn. Later kregen ook andere medewerkers die goed bereikbaar moesten zijn, denk aan monteurs en buitendienstmedewerkers, steeds vaker een mobiel. Wat toen niemand ooit had durven voorspellen, is dat nu echt iedereen met een mobiel in de hand loopt.

Telefoons door de jaren heen

Doorzichtiger en overzichtelijker

Kocht je vroeger een mobiele telefoon, dan kocht je die vaak bij het abonnement en had je geen idee wat je betaalde voor je toestel en wat voor het abonnement. Je zat meestal vast aan een contract voor twee jaar en bovendien betaalde je nog per minuut of had je te maken met torenhoge tarieven als je over je belbundeltje heen ging. De telefoonrekening was elke maand weer een verrassing. Een paar jaar geleden bepaalde de Autoriteit Consument en Markt dat de gebruiker, of dat nu een zakelijke klant of een consument is, recht heeft op meer inzicht. Tegenwoordig is dus op elke factuur voor mobiele telefonie duidelijk aangegeven welk bedrag is voor het abonnement en welk deel voor de afbetaling van de telefoon is. Bovendien kun je al voor een laag bedrag door de hele EU onbeperkt bellen en is de keuze in databundels heel ruim geworden. Als gebruiker hoef je alleen maar te bepalen hoeveel data je nodig hebt en of je al dan niet de EU verlaat. Ook hebben de meeste zakelijke klanten een sim-only abonnement wat per maand opzegbaar is.

Internet of Things is wat de klok slaat

Vandaag de dag is ‘Internet of Things’ het toverwoord. In elk device komt een simkaart; van de koelkast tot je zonnepanelen. Zo kan het zijn dat je een waarschuwing van je auto ontvangt dat de deuren niet op slot zijn of een melding van je cv-ketel dat het tijd is voor onderhoud. Binnenkort komt 5G eraan, dan wordt het internet nog sneller. Dat is belangrijk voor bijvoorbeeld de toekomst van de zelfrijdende auto’s. Maar eerst moeten er nog veel meer palen geplaatst worden om het netwerk dekkend te krijgen. Heb je voor 4G één netwerkpaal nodig, dan heb je er op dezelfde afstand voor 5G vijf nodig. Daar is nog wel wat werk aan de winkel, maar dat het eraan komt, is een ding dat zeker is.

Nieuwsgierig?

Zelfrijdende auto’s zitten nog niet in ons pakket, maar als het gaat om slimme oplossingen, ben je bij ons aan het goede adres. In een eerdere blog vertelden we al over slim stapelen. Heb je de vaste telefonie al wel bij ons geregeld, maar de mobiele telefonie nog niet, dan is het misschien een idee dat te overwegen. Niet alleen heel efficiënt en eenvoudig, maar ook nog eens goedkoper. Wil je weten hoe deze oplossing voor jouw onderneming kan werken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We leren jou en je bedrijf graag kennen zodat we een mooie oplossing op maat kunnen bieden.